Mai sunt doua saptamani pana la inceperea Saptamanii Mondioale a Spatiului Cosmic, si deja avem inscrise cateva evenimente in calendar - evenimente care vor avea loc in judetele Bihor, Constanta, Hunedoara, Neamt, Salaj si Timis. Cei care nu au inscris inca evenimente in calendar sunt incurajati sa o faca - anul trecut ne-am clasat pe locul 2 in lume ca numar de evenimente, si merita sa repetam performanta anul acesta, chiar sa o depasim. Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic este o ocazie minunata de a arata elevilor frumusetea universului, de a le arata cat e de frumos sa inveti. O astfel de oportunitate merita sa fie folosita la maximum. Deci, curaj! Cat mai multe evenimente!
Sunday, September 20, 2009
Un scurt clip pentru cei mici
Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic e pentru toti - de la copiii de gradinita pana la pensionari. Iata, pentru cei mici, un scurt video numit "Nimeni nu fura Soarele", creat de Helen Trifourki din Marea Britanie, muzica apartinandu-i unui roman, Cristian Matei. Puteti sa il folositi, daca doriti, in activitatile dumneavoastra.
Posted by Virgiliu Pop at 6:12 PM 1 comments
Sunday, September 13, 2009
Participaţi la Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic: 4-10 Octombrie 2009.
Agenţia Spaţială Română, coordonatorul naţional al activităţilor din domeniul spaţial, invită toţi iubitorii spaţiului să îşi aducă contribuţia la desfăşurarea ediţiei din acest an a Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic.
Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este o sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei, şi a contribuţiilor acestora la îmbunătaţirea condiţiei umane. Adunarea Generala a ONU a declarat, în anul 1999, ca acest eveniment să aibă loc în fiecare an intre 4-10 Octombrie, sărbatorind astfel lansarea, pe 4 Octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic şi semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.
Ediţia din anul acesta a Săptămânii Mondiale a Spatiului Cosmic are ca tema “Spaţiul pentru Educaţie”, fiind dedicată în primul rând profesorilor şi elevilor. Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este, însă, deschisă participǎrii tuturor. Instituţii publice, firme, organizaţii non-profit, cadre didactice, chiar şi persoane fizice pot organiza evenimente pentru a sărbători spaţiul.
În anul 2008, au avut loc aproape 80 de evenimente în 10 judeţe ale României, plasând ţara noastră pe locul 2 in lume. De la mic la mare, participanţii romani s-au implicat în explorarea universului cu ochii minţii. La Oradea, copiii de la o grădiniţă au pregătit “prăjituri înstelate”, în vreme ce la Deuşu si Chinteni, două localităţi rurale din judetul Cluj, elevii au participat la un concurs de desene pe asfalt cu tema cosmică. La Bazna, un pensionar a construit un racheto/aeromodel, la Cluj-Napoca, elevii de liceu au “ocupat” o stradă pe care au transformat-o in “Bulevardul Sistemului Solar”, iar în alte localităţi au avut loc spectacole, proiecţii de filme, carnavaluri spaţiale, şi lansări de rachetomodele. Imaginaţia şi inventivitatea organizatorilor şi participanţilor s-au dovedit fără limite.
Şi in anul 2009, românii sunt aşteptaţi să contribuie la sărbătorirea Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, Agenţia Spaţială Română oferind premii celor mai merituoşi organizatori.
Persoanele interesate de a organiza evenimente sunt invitate să consulte siturile de internet naţionale - http://wswromania.blogspot.com/ - şi internaţionale - http://www.worldspaceweek.org/ ale Săptămânii Mondiale a Spaţiului, să înscrie oficial evenimentul pe care il vor organiza la adresa http://www.worldspaceweek.org/new_event.php, şi să trimită un scurt raport şi imagini de la evenimente la adresa virgiliu.pop@rosa.ro Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Logo-ul evenimentului poate fi descarcat de la adresa http://tinyurl.com/logowsw.
Mult succes,
Virgiliu Pop
Coordonator National Delegat pentru Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic
Posted by Virgiliu Pop at 2:09 AM 0 comments
Thursday, September 10, 2009
"We and the Universe", Pausesti, IS
Cu ocazia « Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic », Scoala cu clasele I-VIII Pausesti, comuna Dumesti, judetul Iasi a organizat in perioada 5- 10 octombrie activitatea “We end the Univers “sub indrumarea doamnei profesor Barbieru Marcela. Activitatea a a vut ca scop promovarea educatiei cu privire la spatiul cosmic.Elevii au inteles importanta acestui eveniment si si-au adus contributia prin realizarea de machete, postere si desene.
Activitatea a debutat luni 5 octombrie 2009 cu o prezentare despre « Explorarea Spatiului Cosmic » sustinuta de doamna profesor Barbieru Marcela, urmata de o dezbatere pe aceeasi tema cu elevii claselor a VII a si a VIII a.
In holul scolii a fost organizata o expozitie de desene, postere si machete. Joi 8 octombrie elevii au realizat desene pe asphalt sub indrumarea doamnei professor Dascalu Petronela, iar domnisoara profesoara Diana Bejenaru a realizat impreuna cu elevii un material in limba franceza despre Univers. Vineri 9 octombrie s-a oraganizat concursul de cunostinte generale cu tema « Ce stim despre Univers »
In urma realizarii acestui proiect s-a observat ca elevii au devenit mai constienti de importanta spatiului cosmic si acorda o importanta mai mare realizarilor efectuate in spatiul cosmic. De asemenea s-a observat o disponibilitatea a elevilor de a participa la astfel de activitati.Cu aceasta ocazie a luat fiinta si un cerc de astronomie coordonat de profesor Marcela Barbieru.
Ne propunem ca la anul acest proiect sa fie mai amplu si mai bine organizat.
At the "World Space Week", with classes I-VIII School Pausesti, common Dumesti, Iasi organized during October 5 to 10 the activity "We end the Universe" under the guidance of Professor Mrs. Barbieru Marcela. The activity aimed to promote education relating to space.
Scholars understoodthe importance of this event have made contributions by making models, posters and drawings.
The activity began Monday, October 5, 2009 with a presentation on "Space Exploration" supported by Mrs. Marcela followed by a debate on the same theme with the scholars of VII and VIII.
In the hall of the school was organized an exhibition of drawings, posters and models. Thursday, October 8 students made drawings on the asphalt under the guidance of Mrs. Professor Dascalu Petronela and the Miss teacher Diana Bejenaru made with scholars a material in French about the universe.
Friday, October 9 it was organized a general knowledge on the theme "What we know about the universe"
Following completion of this project was seen as scholars become more aware of the importance of space and give more importance to achievements made in outer space. Also observed an availability of scholars to participate in such activities. On this occasion, was founded a circle of astronomy coordinated by professor Marcela Barbieru.
We propose the next year this project to be more comprehensive and better organized.
Coordinator,
Marcela Barbieru
Posted by Virgiliu Pop at 8:46 PM 0 comments