CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, October 6, 2008

"Astronomia si astrofizica azi" - "Astronomy and Astrophysics Now", Cluj-Napoca, CJ

Saptamana Mondiala a Spatiului si-a facut simtita prezenta in Liceul de Informatica "Tiberiu Popoviciu" Cluj-Napoca prin trei activitati.
In 6 si 13 octombrie, au fost organizate doua prezentari si dezbateri in sala festiva cu tema "Astronomia si astrofizica azi", la care au participat elevii claselor a XI-a si a XII-a. Elevul Tudor Turcu, medaliat la olimpiadele internationale de astronomie si astrofizica le-a vorbit colegilor despre pasiunea lui si le-a aratat instantanee de la olimpiadele din India, China, Crimeea si Thailanda. Colegii au pus nenumarate intrebari despre competitii si despre problele observationale. Doamna profesoara Corina Toma, organizatorul acestui eveniment, a prezentat realizarile Observatorului European de Sud (ESO) si proiectul multinational ALMA. Apoi s-a discutat despre importanta amplasarii observatoarelor astronomice in emisfera sudica, despre gaura negra din centrul galaxiei noastre, despre "ferestrele" prin care omul poate sa scruteze Universul si de ce s-a construit telescopul Hubble.
In 8 octombrie elevii claselor a VII-a A si a VIII-a A au participat la actiunea comuna a scolilor din Cluj-Napoca, pe B-dul Eroilor. Elevii au construit modele din baloane si carton pentru nebuloasa Eta Carinae si au realizat un Sistem Solar Uman, fiecare elev reprezentand o planeta, un satelit natural sau Soarele. La orele de fizica au invatat caracteristicile fizice ale corpurilor ceresti respective. Georgiana Mircean a realizat un poster despre deosebirile dintre asteroizi, comete, meteori si meteoriti.

The "Tiberiu Popoviciu" Computer Science High School hosted "Astronomy and astrophysics now", an event organized by Corina Toma for the World Space Week.







0 comments: