CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, October 4, 2008

Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic


Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic este o sarbatoare internationala a stiintei si tehnologiei, si a contributiilor acestora la imbunatatirea conditiei umane. Adunarea Generala a ONU a declarat, in anul 1999, ca Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic sa aiba loc in fiecare an intre 4-10 Octombrie. Aceste date marcheaza doua evenimente:
* 4 Octombrie 1957 -- lansarea primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorarii spatiului cosmic
* 10 Octombrie 1967 – Semnarea Tratatului asupra principiilor care guverneaza activitatile statelor in explorarea pasnica a spatiului cosmic, inclusiv a Lunii si a celorlalte corpuri ceresti.

Aceasta manifestare este deschisa pentru toti. Agentii guvernamentale, firme, organizatii non-profit, cadre didactice, chiar si persoane fizice pot organiza evenimente pentru a sarbatori spatiul. Aceasta saptamana este coordonata de catre Natiunile Unite cu sprijinul Asociatiei pentru Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic si a coordonatorilor locali in multe tari. Informatii asupra numeroaselor locatii si tari care sarbatoresc Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic pot fi gasite aici.

Participarea la Saptamania Mondiala a Spatiului Cosmic aduce diverse beneficii:

* Educarea oamenilor in jurul lumii in legatura cu beneficiile pe care acestia le primesc ca urmare a utilizarii spatiului cosmic
* Incurajarea folosirii la un nivel mai mare a spatiului pentru dezvoltare economica sustenabila
* Demonstrarea sprijinului public pentru programele spatiale
* Entuziasmarea copiilor in procesul educational
* Promovarea institutiilor din intreaga lume care se ocupa cu spatiul cosmic
* Imbunatatirea cooperarii intre tari in promovarea educatiei cu privire la spatiul cosmic

Acesta este evenimentul ideal pentru ca profesorii sa trezeasca interesul elevilor in stiinta si matematica. Un ghid gratuit de activitati pentru profesori este disponibil aici. Pentru incurajarea participarii, Asociatia pentru Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic ofera diferite premii in fiecare an.

Exista multe modalitati de implicare:

* Oferiti-va ca voluntar in Asociatia pentru Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic
* Organizati un eveniment direct
* Ajutati cu extinderea si coordonarea Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic
* Incurajaticadrele didactice si elevii sa se ocupe cu activitati care au legatura cu spatiul cosmic.

0 comments: