CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, October 7, 2009

"The Autumn Sky", Deva, HD

In cadrul Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, la Grupul Şcolar de Arte şi Meserii “Ion Mincu” Deva, s-a desfăşurat o lecţie deschisă susţinută împreună cu elevii clasei a X a, de către doamna profesoară Larisa Măgheruşan. Scopul acestei activităţi a fost acela de a utiliza cunoştinţele legate de spaţiul cosmic pentru a sensibiliza elevii să abordeze cu mai mult interes disciplinele ştiinţifice studiate în şcoală, fizica şi matematica în mod special. Studiul spaţiului cosmic, prin natura sa multidisciplinară, permite abordarea unei mari diversităţi de teme, lăsând loc liber imaginaţiei şi creativităţii elevilor şi fiind astfel o modalitate foarte atractivă de a educa tinerii pe multiple planuri: ştiinţă, tehnologie, inginerie, astronomie, dar şi în ceea ce priveşte grija pentru mediul şi Universul în care trăim. In acelaşi timp spaţiul cosmic oferă numeroase surse de inspiraţie artistică, care contribuie la evidenţierea talentelor literare, plastice şi muzicale ale tinerilor.
Pe parcursul lecţiei au fost prezentate materiale realizate de elevi, referitoare la astronomi celebrii (Johannes Kepler, Galileo Galilei) cu lucrările sau descoperirile importante ale acestora, la sistemele de coordonate astronomice utilizate pentru a stabilii poziţia aştrilor, precum şi la instrumentele optice utilizate pentru efectuarea observaţiilor astronomice.
In partea a doua a lecţiei, doamna profesoară a prezentat un material referitor la structura actuală a Sistemului Solar, în care sunt definite noi tipuri de corpuri cereşti: planete pitice, plutoizi, plutino, cubewanos. In final s-a realizat o prezentare a constelaţiilor care se observă cel mai bine în lunile de toamnă, iar apoi elevii au fost provocaţi să înveţe stelele din constelaţia cea mai cunoscută, Carul Mare.
La activitate au participat ca invitaţi elevi din diferite clase, precum şi profesori ai şcolii.

Inspector şcolar,
Prof. Larisa Măgheruşan










0 comments: